Apabila
terdengar sahaja ‘Durian’ pasti semua orang akan terliur dan terbayangkan
kemanisan ulas buah yang kekuningan. Durian dikenali sebagai ‘raja buah’ oleh
penduduk tempatan kerana buah yang sedap. Nama saintifik durian adalah” Durio zibethinus Murr”. Asal usul
durian adalah dipercayai berasal dari Gugusan Pulau-pulau Melayu. Spesis lain
yang terdapat di Malaysia dari jenis Durio dan buahnya boleh dimakan adalah termasuk
Durio oxyleyanus, D.graveolens, D.dulcis dan D.kutenjensis.
Durian
adalah buah tropikal yang berasal dari Asia Tenggara. Warna buah berbeza dari
hijau ke perang dan mempunyai bentuk bujur sehingga bundar. Buah ini boleh
memebesar sehingga 30 cm panjang dan 15
cm diameter, dan lazimnya mempunyai berat antara 1 hingga 3 kg. ciri- ciri
durian adalah buah yang mempunyai kulit bersabut yang diselitupi dengan duri
yang tajam, mencucuk, dan bau yang kuat dan unik yang terhasil dari isi
didalam. Bahagian buah yang boleh dimakan adalah isi yang kekuningan yang
menyelutupi biji benih. Pada kebiasaannya, pokok durian boleh berbuah selepas
4-5 tahun. Terdapat banyak klon durian,
kesemuanya mempunyai nama bermula dengan “D” dan diikuti dengan nombor. Sebagai
contoh,sebahagian klon yang popular adalah D 24, D 99, D 158 dan D 159.
Di
Malaysia, buah durian dibiarkan luruh sendiri setelah masak dan dipungut setiap
hari. Pada awal dan penghujung musim, buah dipungut sekali sehari (pada
awal pagi) kerana bilangan buah yang luruh adalah sedikit. Pada
pertengahan musim, buah perlu dipungut dua kali sehari (pagi dan petang) kerana
bilangan buah yang luruh memuncak. Di Thailand, buah durian dipetik
daripada pokok pada peringkat matang dan buah kemudian diperam hingga masak.
Penuaian dengan cara ini membolehkan buah disimpan lebih lama dan dihantar ke
pasaran yang lebih jauh. Oleh itu, kita sering melihat buah durian dari
Thailand yang dibawa masuk ke negara kita begitu banyak dipasaran. Kadang kala
bukan musim durian di negara kita tetapi terdapat durian yang dijual di
pasar-pasar dan pasar malam di sekeliling kita.
Antara
ciri-ciri durian klon D 24 ialah berasal daripada Bukit Merah,Perak. Pokok ini
cergas membesar, rending dan rajin berbuah. Hasil purata pada peringkat awal
(umur 6-9 tahun) ialah 10 biji sepokok setahun. Hasil akan meningkat ke
65 biji setahun bagi pokok berumur 15 tahun dan ke atas. Bentuk buahnya bulat
membujur, bersaiz sederhana besar dengan berat diantara 1.0 - 1.8 kg sebiji
buah durian. Pangsa mempunyai 1-3 ulas yang berwarna kuning pucat dan
bersusun sebaris. Isi manis, pejal, bertekstrur halus dan sedikit pahit.
Peratus isi ialah 26%. Pokok memerlukan tanah yang subur dan tidak tahan
kemarau tanpa pengairan yang cukup. Tempoh matang buah ialah 105-110 hari
selepas bunga kembang. Bijinya besar dan kebanyakannya merekah.
Durian
klon D 99 pula dipanggil Kop Kecil,
berasal dari Thailand. Pokok lasak tetapi lambat membesar.Pokok agak
kecil tetapi rajin berbuah. Pada peringkat awal (pokok berumur 6-9 tahun)
hasil ialah 7 biji sepokok setahun. Hasil akan meningkat ke 45 biji
setahun bagi pokok berumur 15 tahun dan ke atas. Di pokok, buahnya
didapati dalam keadaan berjambak. Saiz buah sederhana dengan berat
diantara 1-2 kg. sebuah. Buah durian D 99 berbentuk bulat tetapi dempak
di bahagian pangkal dan hujung buah. Kulitnya nipis berwarna hijau hingga
hijau perang. Durinya kecil, pendek dan tajam. Buah boleh dikopek
dengan mudah. Bilangan ulas boleh mencapai sehingga 25 ulas bagi sebiji
durian. Isinya sederhana tebal, berwarna kuning terang dan tekstur isinya
halus. Pokok tahan terhadap kanker batang dan persekitaran kering.
Rasanya lemak manis. Kebanyakan biji durian jenis ini adalah leper atau
kesep. Tempoh matang ialah 90-100 hari selepas bunga kembang.
Manakala,
D 158 juga berasal dari Thailand dan nama popularnya 'Kan You' atau Tangkai
Panjang . Pokok sederhana besar dan tahan kepada keadaan kering.
Saiz buah durian ini adalah sederhana besar dengan purata berat diantara 2-4
kg. sebuah. Warna kulitnya hijau perang, tangkai buah panjang (15-17
cm). Buah berbentuk bulat bujur, kulit buah berwarna hijau perang dan
durinya pendek. Saiz ulasnya besar. Isi tebal, ulas besar dan
berwarna kuning keemasan, pejal sedikit bersabut dan rasanya manis. Klon
ini kurang beraroma jika dibandingkan dengan klon D 123. Peratus isi buah
ialah 32%. Tempoh matang buah antara 130-140 hari selepas bunga
berkembang.
Akhir
sekali ialah D 159 yang dikenali sebagai 'Mon Thong' atau Bantal Mas.
Berasal dari Thailand dan popular di kawasan utara Semenanjung Malaysia.
Pokok sederhana besar, senang hidup apabila ditanam dan tahan kepada keadaan
kering. Hasil purata sepokok (berumur 10 tahun) ialah 60-100 biji semusim
dan purata berat buah diantara 3.0-5.0 kg. Buah berbentuk bujur panjang dan
bergelugur. Bahagian hujung buah tajam dan membengkok sedikit. Duri
berwarna perang dan kasar. Ulasnya besar, isi tebal, berwarna kuning
emas, rasa yang manis, tekstur isinya halus dan berkrim dan kurang
beraroma. Peratus isi buah ialah 30-35%. Tempoh matang buah diantara
130-140 hari selepas bunga kembang.
Durian
mempunyai pelbagai kegunaan dan khasiatnya yang tersendiri. Di Malaysia, durian
merupakan buah yang paling popular untuk dimakan segar dan di makan bersama pulut santan. Buah durian
juga boleh dimasak menjadi lempok, jem dan tempoyak. Pada masa kini durian
telah dipelbagaikan dalam masakan yang seperti durian creap, kuah durian,
lempeng durian dan sebagainya. Buah durian juga boleh diproses dijadikan serbuk
. Percubaan telah dibuat untuk mengeksport durian dalam bentuk sejuk beku.
Terdapat petua yang membantu menghilangakan suhu badan yang panas dengan cara
meminum air dari pangsa durian. Ini boleh dikatakan petua nenek moyang yang
mencubanya pada masa dahulu yang agak releven digunakan pada masa kini.
Rajah
1: Durian menghasilkan Durian creap
Rajah 2: Buah
Durian yang terdapat di rumah aku
Tiada ulasan:
Catat Ulasan